Computersmerter og computerhjælp
Computerens tiltrækningskraft
Computerens tiltrækningskraft er en faktor der sjældent diskuteres, men som nok har en stor andel i gener, skader og spildtid. Man er aktiv foran computeren. Man foretager sig noget. Samtidig ligger det i brugergrænsefladen at man prøver sig frem i stedet for f.eks. at læse en manual. Det øger aktivitetsniveauet, men det betyder samtidig at man indfanges i ønsket om at løse det opståede problem, man glemmer tid og sted, og man glemmer sig selv. Det er computerens force, men det er samtidig dens akilleshæl, fordi det betyder at man glemmer at passe på. Endvidere kan man ofte have en tendens til blot at pille, regere, ordne, af ren tidsfordriv, når computeren alligevel er tændt og man har en pause, eller blot sidder lidt og falder i staver. Det slider også.
Så er der alle de tiltrækkende underholdnings- og nydelsesmuligheder; f.eks. spil og pornografi. Og der er det forhold at flere og flere fritidsgøremål, der tidligere nødvendiggjorde andre former for fysiske aktiviteter, nu nemmest, billigste og med det bedste resultat, gøres på computeren: digitale fotografier lagres i database og ses på skærmen eller printes ud, før sattes de i albums; musik enten brændes på CD eller hentes fra nettet, hvilket giver computerarbejde både når numrene skal fines, sammensættes og lagres, tidligere kunne man kun købe musik der var indspillet i forvejen, eller man kunne optage på kassettebånd; en del læsestof kommer i dag via nettet og via mailinglister, det gælder både nyhedsbreve fra foreninger, artikler fra nyhedsmedier mm., tidligere kom de trykt på papir, eller i form af håndskrevne breve. Vil man selv blande sig i diskussionerne, det være sig på en mailingliste, i dagblade e.lign., skal man også indtaste sin mening til en computer.
Alle disse forhold medvirker til computerens øgede tiltrækningskraft, og må derfor indgå i overvejelserne om ændrede computervaner, hvis man har begyndende smerteproblemer, eller hvis man er sensibel over for computerarbejde. Når dette understreges så kraftigt, er det fordi der kan være en tendens til at fokusere mere på det problematiske i den tid der bruges på de kedelige opgaver foran computeren, end på de underholdende og lystbetonede gøremål. Endvidere kan det lystbetonede ofte helt konkret være sværere at styre. Der er flere og flere der henvender sig til misbrugsbehandlingssteder for afhængighedsformer der kun kan tilfredsstilles gennem en computer. Ikke at disse menneskers problemer kan sammenlignes med en smerteplagets, der ikke kan lade være med en gang i mellem at kigge på nøgne damer på nettet eller spille computerspil. Men når den fysiske reaktionen på computerarbejde er så stærk hos den smerteplagede, skal der så lidt til for at eventuelle smerter opstår eller forværres, og da kan det være svært at styre det der kommer af lyst.
Man må til tider tage hårde midler i brug for at stoppe de problemskabende aktiviteter. Én måde er at sætte et bestemt stykke tid af til en given aktivitet (Den kan både være arbejdsrelateret og lystbetonet). Der findes flere programmer til dette formål f.eks. Watchdog og Clockwise. De er designet til at afbryde programmer, eller helt at slukke computeren, når man har siddet for længe. De kan også bruges til at indlægge pauser af f.eks. 10 minutters varighed hver 20. minut, hvor det ikke er muligt at betjene computeren. Men man skal her grundlæggende kunne styre sig selv. Kan man ikke det, slår man blot programmet fra når det forsøger at afbryde, da må man i stedet have andre mennesker ind over med kodeord som man ikke kender selv. Det lyder drastisk, men for computersensible skal der ofte meget lidt til, og da kan man ingen chancer tage. Der findes flere programmer der er hensigtsmæssige, særligt hvad gælder laster der hentes over Internettet. De fleste er beregnet til (amerikanske) børn og kan således sættes så de små hverken får sider at se der indeholder sex, drugs eller rock'n roll. Men de er lige så velegnede til voksne, fordi de samtidig med at de nægter adgang til alt det farlige eftertragtede, er så veldesignede, at de for det meste giver adgang til alt andet. Her skal nævnes Weblocker. Det er gratis og velfungerende, men der findes mange andre. F.eks. Cybersittter. Også i Microsofts Explorer findes muligheder for at lukke af for forskellige Internetsider.
Opdateret d. 23.9.2002